8 Mart 2012 Perşembe

Kadın

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, ya da çıkış noktasına atıf yaparak kullanılan haliyle, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Ayrımcılığın, ırkçılığın, haksızlığın, adaletsizliğin hiçbir türlüsüne dayanamamak bir yana, kadınlara karşı girişilen haksızlık çok canımı yakar.

Kadını sadece sahip olduğu cinsiyete göre değerlendirme, sadece cinsel kimliğine gönderme yapma, en cahil toplumlardan en uygar sanılan toplumlara kadar her aşamada görülüyor. Kadın hakimin o güne has olarak sinirli olmasını "kocasıyla kavga etmiştir" şeklinde yorumlayan avukat da, "kadın mı kız mı belli değil" diye aşağılayan devlet adamı da, evdeki basit bir eksiklikten dolayı karısını döven ya da çevredeki erkeklerin bakışlarını kadının "teşvik ediciliğine" yoran adam da aynı cehalete sahip.

Kadını, kadın olduğu için aşağılamanın, hatta salt kadınlığa vurgu yapmanın dahi aşağılamanın bir yolu olduğu bir dünyadan bahsediyoruz. Bu nedenle "erkek gibi kadın" bir övgü olurken, erkeğe kadın benzetmesi kötüdür. Bu nedenle küfürlerde hep "anayı, bacıyı sikmek" vardır. Seks de cahil erkeklerin, kadınları aşağılama yöntemlerinden birisi olarak algılanır. Bu nedenle sistematik tecavüz dünyadaki birçok çatışmada, bir terör silahı olarak kullanılır.

Ben bu meselenin daha temelini, en alt seviyesini düşünüyorum bugün. Kadınlara erkekler tarafından yapılan haksızlıklar bir yana, hemcinslerinin de bu kadar ihanet içinde olmasını anlayamıyorum. Kadınların pozitif ayrımcılık içinde bulunması gerektiği değil burada bahsettiğim şey. Sosyolojik olarak hemcinsinin toplum içindeki konumunu; biyolojik olarak da duygularını anlamaya bu kadar müsait olduğu hemcinsinin karşısında yer almak ve bunu sırf çıkar için yapmak da bana erkeklerin kadına yönelik şiddeti kadar anlaşılmaz ve kötü geliyor.

Erkeğin karşısında kendini savunmayan, elinde kalan sınırlı gücünü dahi kullanmayı reddeden kadınların açığını da, bu yükü üstlenmeye gönüllü kadınlar kapamak durumunda kalıyor. Bir kadının çoğu kez aşağılayıcı bir şekilde kullanılan "feminist" sıfatıyla tanımlanması, genelde yalnızca kendi hakkını savunması nedeniyle, bazen de kendi hakkını aramayı reddeden kadınların yükünü de üstlenmesi nedeniyle oluyor.

Ben bu kadınlara saygı duyuyorum. Kıymeti bilinmese de, hatta hemcinsleri tarafından "kocamdır yapar" tavrıyla yardımları reddedilse de yılmayan; sırf vicdani nedenlerden dolayı kadına yönelik "emekçi" tavrını sürdüren kadınların Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun.