26 Mayıs 2016 Perşembe

İTİRAF

Nasıl cesaret ettim, neyime güvendim de böyle bi karar verdim bilmiyorum.
Ben yaklaşık 1.5 ay önce, kendi kendime, kimseye sormadan, danışmadan ve hatta söylemeden ilacımı kullanmayı bıraktım. Yan etkilerinden, iyileşmemekten, ağrılarımın ilaca rağmen artmasından öyle sıkıldım ki, bir gün Humira dolapta öyle dururken alıp yapmadım. Gittim geldim, dolabı açtım kapadım, iğneye baktım, yine de yapmadım. 

1.5 ayda, karnımın sağ tarafında sabit olan ağrım geçti. Bence tam da tahmin ettiğimiz üzere, ilaç sağ tarafta en sorunlu yerimi iyileştirirken, ordaki barsağı katılaştırıyor, sertleştiriyor ve sürekli sıkışıklık ve ağrıya neden oluyordu. Ordaki sıkışıklık yüzünden sağ tarafıma yatamazken, artık geceleri daha rahat uyuyorum.

Bacaklarım, en son şikayet ettiğim dönemdekine kıyasla incecik kaldı. 47 kiloya düştüğüm zamanlar dışında hiçbir zaman bacaklarım ince olmamıştı, ama hiç bu kadar şiştiğini de hatırlamıyorum. Şimdi normal, insani, hatta mini etek kaldırır seviyeye indiler, ağrılarım hafifledi. Sporu bırakıp, bacaklarımı zorlamayı bıraktığımdan da olabilir diyorum bu bacaklarımın durumu, ama öyle bariz bir fark var ki, sporun bu kadar kötüleştireceğini hiç sanmıyorum.

Bunlar olumlu kısımlar. İşin bir de diğer yanı var tabii ki. İlaci kullanmazken, hastalıkta neler oluyor? 3-4 gün öncesine kadar tamamen iyi hissediyordum. Çünkü ilacın tüm yan etkileri geçmişti ve hastalık, ağrılar yoktu. Bir yandan da tahlillerimi yaptırıp, yalnızca görünüşte bir iyi hissetme hali mi yoksa gerçekten tahlillerle de ortaya konan hastalıkta bir gerileme hali mi yaşadığımı anlamak istiyordum. Ama maalesef daha tahlillere fırsat olmadan 3-4 gündür tekrar ağrıyı hissetmeye başladım. Bunca zamandır nüks yaşamamamın, daha doğrusu aşırı şiddetli bir nüksün olmamasının nedeni sanırım Humira'ymış. Şimdi şu tahlillerimi yaptırdıktan sonra doktoruma iyi ya da kötü neticeleriyle birlikte itirafımı yapacağım. 

Yine de böyle bir şey yapmış olmaktan ötürü pişman değilim. Hem yan etkilerden inanılmaz sıkılmış ve yorulmuştum, hem de bişeylerin benim elimde olduğunu görmek istedim. Evet nüksedebilir, evet ağrılar daha da şiddetli gelebilir. Ama benim riskim, benim ağrım. Birilerinin benimle ilgili karar vermesinden çok sıkıldım, bu ağrıyı seve seve çekeceğim.