16 Nisan 2017 Pazar

Kolonoskopinin kolay hazırlığı: Fleet-soda

En son, kalprotektinimin düşük çıkması neticesinde hastalığın yalnızca imuran, budenofalk ve pentasa ile baskılandığını kabul edip sevinmiştik. Hatta ağrılarımın yalnızca yapışıklık ve ordaki fibrotik darlık yüzünden olduğunu düşünmüştük. Yanılmışız.

Kalprotektinim yine 300'ün üstünde geldi. Hocaya göre inip çıkmıyor, hep yüksek seyrediyor, ama en son testte hata yaptıkları için 30'un altında çıkmış. Öyle ya da böyle kolonoskopiyi planladı. Artık orayı gözüyle görmek istiyor. Eğer darlığın olduğu yerdeki yapışıklık/ülserler/inflamasyon müsaade ederse de balon dilatasyonu yapacaklar. Komplikasyonlarını iyice konuştuk. İşlemi hiç yapamayabilirler ya da aksilik çıkarsa kolonoskopiden direkt ameliyata alınabilirim. İlk defa bir kolonoskopime bu kadar tedirgin giriyorum sanırım.

Bahsedeceğim bir konu; bu defa bagırsak temizliğimi fleet-soda isimli bi ilaçla yaptım. 45ml'lik küçük bi şişede. Ben doktorumun tavsiyesiyle 1 büyük bardak ice tea'yle karıştırıp içtim. Net bir şekilde söyleyebilirim ki, geçmişte kullandığım tüm laksatifler içinde en kolay içileni. Hem miktar hem de tat olarak en az zorlayanı.

Etki bakımından hepsiyle aynı hızda ve yoğunlukta etkiliyor, ancak -bu benimle de ilgili olabilir- tansiyonumu çok düşürdü ve mide bulantısı yapıyor. Normalde tek başıma yapabildiğim bağırsak temizliğini bu sefer tek başıma yapamadım. Tuvalette düşer bayılırım diye korktum.

İlacı içmemin üzerinden 3-4 saat geçti, şimdi biraz daha rahatlamış bi şekilde bunları yazabiliyorum. Ama ilk anlar oldukça zor geçti. Dediğim gibi son günlerde çok kilo verdim, bununla da ilgili olabilir yaptığı baş dönmesi ve bulantı, ilacın da kendi yan etkisi de olabilir.

Yine de diğer ilaçları içerken çektiğim çileyi düşününce bu rahatlığa değer diye düşünüyorum.

Yarın bir aksilik olmazsa 2-3 gün içinde Cerrahpaşa'da kolonoskopi olmanın ve balon dilatasyon işleminin detaylarını anlatacağım.