3 Şubat 2016 Çarşamba

Bir kabus ürünü: Kolonoskopi - Hazırlık, ilaçlar

Hazır yaklaşık 10 saat sonra maruz kalacağım bir işlemken ve konuyla ilgili bütün anılarım tazeyken, crohn hastalarının sayısız kere, 'normal' insanların da hayatlarının bir döneminde yaşadığı bir şeyden bahsedeyim istedim; KOLONOSKOPİ.

Sağlıkçı olmamam dolayısıyla kolonoskopi ile ilgili bildiğim bazı teknik bilgileri buraya yazmaktan imtina ediyorum. Ben yine bir hasta olarak, yaşadığım tecrübeleri aktarmak istiyorum.

Bundan 5-6 yıl önce erkek arkadaşımın ağrıdan alışveriş merkezinin ortasında ağlar haldeyken beni götürdüğü bir acil serviste duydum Crohn Hastalığını. Gece yapılan 37383783 tane testten sonra eve döndükten sonra crohnla ilgili internette bulduğum yazıların çoğunu okumuştum bile. Eğer yapabiliyorsanız, bu da dahil hiçbir yazıyı kendi tecrübelerinizin de aynısı olacağı fikriyle Okumayın. Çünkü ben, o ilk gün okuduklarımın etkisiyle 1 hafta boyunca kendime gelemeyip, bu da mı olacak, bunu da mı yaşayacağım diye hastalığın tüm etkilerini dehşetle karşılamıştım. Geçen 5-6 sene içinde bu okuyup depresyona girdiğim hemen hemen bütün etkilerini yaşadım crohn'un. Bu durum bana Evvelce düşünüp Kaygı duymanın hiçbir işe yaramayacağını öğretti. Ben o Korktuğum her şeyi tek tek yaşadım, ve bunları yaşarken duyduğum üzüntü, ilk anda internetten okuyup dert ettiğimden çok daha azdı. Diyeceğim o ki, derdi veren dermanını da veriyor :))

Bunlar bir yana, internette okuyup nasıl olacak, ne yapacağım diye kendimi duvardan duvara vurarak ağladığım şeylerin başında kolonoskopi geliyordu. Bugün ise sayısını Unuttuğum -ama tahminimce 10'un üzerinde- kolonoskopi yaptırmış ve şu anda da bir sonraki için hazırlıkları yapan biri olarak, son derece keyifle demeyeceğim ama katlanılabilir bir ruh/beden halinde bagırsak temizliği için verilen ilacımı içiyorum.

Öncelikle bilmeniz gereken şey, kokonoskopinin işe yaraması ve çektiğiniz çileye değmesi için mutlaka ve mutlaka bagırsak temizliğinizin tam olması gerekiyor. Genel olarak tanımlanan aşama, tuvalete gittiğinizde gaitanızın tamamen su şeklinde olması gerektiği. Bunun için yalnızca size verilen ilaç yeterli olmuyor. Yaklaşık 3 gün önceden lifli gıdaları kesmeniz, mümkünse tanesiz çorba, yoğurt, Bisküvi ağırlıklı bir beslenme düzeni uygulamanız gerekiyor. Doktorunuz zaten size bu diyeti açıklayacaktır. Burada benim sizden ufak bir farkım hatta şansım söz konusu. Zaten özellikle kalın bağırsağının yarısı, ince bağırsağının da ciddi bir kısmı ameliyatla alınmış bir olarak, bahsedilen 3 günlük diyeti yapmadan da, yalnızca işlemden önceki akşam verilen ilacı içerek de işleme hazır hale gelebiliyorum. Ancak bu durum herkeste farklı olacaktır, dolayısıyla benim durumuma bakarak diyeti aksatmamanızı tavsiye ederim. Hatta ben bile 3 günlük diyeti uygulamamaya 6.-7. Kolonoskopiden sonra başladım. Önemli olan vücudunuzu tanımak.

Bagırsak temizliği için en kritik nokta kullanacağınız ilaç. Yaygın olarak kullanılan -en azından benim denk geldiğim- 3 tane ilaç var. Bunlardan ilki GOLYTELY. Bu ilaç yanlış hatırlamıyorsam 1.5 kiloluk bir toz olarak satılıyor. Yaklaşık 4 litre suya karıştırıp icmeye başlıyorsunuz. Her 10 dk'da bir 1 bardak kadar. Soğuttuğunuz zaman daha kolay içiliyor. Hatta meyve suyuyla karıştırıp içilebilir önerisi yapmıştı ilk doktorum ama ben o tarihten beri karışık meyve suyunun kokusuna tahammül edemiyorum. Ilacın bir tadı yok esasen ama suyun tadını değişik bir şekilde acılaştırıyor. İçmesi çok zor, yalan değil, ama asla içilmeyecek bir şey de değil. Biraz sabır.

Benim denediğim ikinci ilaç, ki sanırım en çok bununla hazırlandım, X-M DIET SOLÜSYON. Bana göre bu ilacın katlanılabilirliği tamamen göreceli bir şey. Kücükken içtiğimiz Öksürük şurubu şişesi kadar bir ilaç bu. Genelde 2 şişesini bitirmek gerekiyor. Tadı fazla güzel, fazla şekerli, öyle ki mideniz bulanıyor bu şekerden. Ama miktarın çok sınırlı olduğunu düşünürseniz içimi en kolay ilaç bu diyebilirim. Dolaba koyun iyice soğusun, sonra bardağa boşaltıp tek seferde dikin kafaya. Yanlış hatırlamıyorsam ikinci şişeyi ilkinden 2-3 saat sonra alıyorsunuz ve bitiyor. Ama diyorum ya bana nedense en zoru bu gibi geliyor. Hatta bu kadar ilacın içinde kullanıp da sırf ilaç nedeniyle hastanelik oldugum tek şey buydu.

Bugün ise bu ikisinden tamamen farklı bir ilaç kullanıyorum, ENDOFALK. Hemen söylemeliyim ki ilacı bulmak oldukça zor oldu. Son güne son dakikaya bırakmayın derim, bir an önce alın koyun kenara. Endofalk bir kutu içinde toplam 8 tane toz ilaç içeren poşetlerden oluşuyor. Herbir poşeti 500ml suya karıştırıyorsunuz. Toplam 6-8 poşet yani 3-4 litre su ile temizliği yapıyorsunuz. Tadı şekerli değil, sudaki acı tadı da hissetmiyorsunuz. Hafif bir portakal aroması var. Bu ilaçlar içinde en içilebilir olanı oldugunu söyleyebilirim. Ama yine de nasıl ilk tecrübemden sonra karışık meyve aromasına katlanamıyorsam bununla da portakal aromalı her şeye veda ettiğimi söyleyebilirim. Ilacı 10 dakikada 1, 200ml yani 1 su bardağı olacak şekilde içiyorsunuz. Işlemden 4 saat önceden başlayarak ya da bir kısmını gece bir kısmını sabah içebiliyormuşuz. Ben ikiye bölerek içmeyi tercih ediyorum çünkü tamamını içmem gerekmesin diye zamana yayarak sabah ne kadar içmem gerektiğine karar vereceğim. Ama dediğim gibi siz benim gibi yapmazsanız daha iyi olur, ne de olsa ben neredeyse bir master of colonoscopy'yim :)

Eğer temizliğinizi düzgün yaptıysanız artık hazırsınız. Yarın işlemin kendisini ve kullanılan ilaçları da anlatacağım. Şimdilik bu kadar.

5 yorum:

  1. Bir yığın yapılan tetkiklerin normal çıkmasının ardından karın ağrısı(özellikle bastırınca oluşan hassasiyet göbek ve çevresinde), ağızda zaman zaman çıkan aftlar ve dışkının yapısının değişmesinden en önemlisi bu şikayetlerin aylardır devam etmesinden dolayı doktorun crohn hastalıığı elemine etmek istemesinden dolayı olmamı istediği bu tetkikten korkuyorum. Size de geçmiş olsun sözlük vasıtasıyla ulaştım bloğa, hastalığınız nasıl başladı, nasıl septomlar vardı, şu anki durumunuz tam olarak nedir öğrenmek isterim. İyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korkmanıza hiç gerek yok, henüz yazamadım ama ben dormicum denen bir ilaçla oluyorum kolonoskopiyi. Birçok merkezde de kullanılıyor diye biliyorum, siz zaten farkında bile olmuyorsunuz işlemin. Gerçi benim karın içi yapışıklığım çok fazla olduğu için -ben hatırlamasam da- ağrıyı hissediyormuşum kolonoskopi esnasında ve her seferinde düşük dozla başlayıp maksimum dozda dormicum vererek tamamlayabiliyorlar kolonoskopiyi. Ama diyorum ya bunlardan benim hiç haberim olmuyor, anca uyandıktan sonra anlatıyorlar ağrıyı hissettin vs diye :) size önerim iyi ve tecrübeli bir hekime takip edildiğinize emin olun. Hastalıgın Gelişimi, ortaya çıkması ile ilgili daha önceki postları okursanız oldukça aydınlatıcı olur, detaylı olarak yazmıştım zaten :)
      Şimdiden geçmiş olsun

      Sil
  2. Kolonoskopi anestezi altında yapıldı,
    anladım ki zor olan kolonoskopi değil öncesindeki hazırlık diyetiymiş.
    Kolonoskopi neticesinde, kalın bağırsak normal ancak ileumda mukozal düzensizlik ve nodüler görünüm saptanıp çok sayıda biyopsi alındığı yazıyor. Endişeliyim çünkü hekim 'Crohn olduğunu sanmıyorum çünkü Crohn hastalığındaki görüntü ağızdakine benzeyen aftöz yaralar şeklinde olur.' dedi. Nonspesifik ileit?, lenfoid hiperplazi? şeklinde raporlanan kolonoskopi çıktımdan başka elimde şu an biyopsi neticesini beklemekten başka bir şey kalmadı. Umarım tedavi edilebilir bir şeydir. Bununla beraber karın ağrısı da günlük hayatımı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

    Tabi bu süreçte boş duramayıp araştırdığım için birçok bağırsak rahatsızlığı hakkında bilgi sahibi de oldum, henüz bende ne olduğu belli değil ancak kronik İBH olan hastaların ne zorluklar yaşayıp neler hissettiğini anladım.

    YanıtlaSil
  3. Endofalk kullnirken gece ve sabah isleme girmeden once lavman yapiliyormu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yapmıyorum, ama sizin durumunuza göre doktorunuz ya da hemşireniz kullanmanızı söylerse yapmanız gerekir

      Sil