28 Nisan 2017 Cuma

Teknolojinin Nimetleri: Enteroklizis ve Çift Kontrastlı Kolon Grafisi

Hastalığım teşhis edildiğinden beri sağdan soldan ne bulursam okurum tıpla ilgili, birçoğunu anlamam ama anladığım kısımlar hep çok etkileyici gelir bana. Lisede eşit ağırlık seçmeseydim, Tıp okusaydım keşke diye az düşünmedim. Hala da yapabilir miydim acaba diye düşünüyorum. Bu yaştan sonra her şeyi bir kenara bırakıp doktor olacak değilim -özgüvene gel :)- ama hep içimde kalacak orası kesin. Dünkü işlem sırasında da hep aynı şeyi düşündüm. Bir röntgene bakıp nasıl büyülenebilir insan size açıklayamam, ama çıktığımda o kadar heyecanlı anlattım ki gördüklerimi, dışardan baksanız Mona Lisa'yı anlatıyorum sanırdınız :)

Önce enteroklizisi anlatayım. Ben bu işlemi hastalığımın ilk teşhis aşamasında yani 2010'da ve ilk ameliyatımdan sonra hızlı bir nüks yaşayınca 2011'de olmak üzere 2 kere yaptırdım. Türkiye'de bu işlemi hakkıyla yapan yalnızca tek bir kişi bulunuyor bildiğim kadarıyla. Yani dışarıdaki özel görüntüleme merkezlerinde de yapıldığını duydum, ama doktorum bir türlü içi rahat bir şekilde yönlendiremedi onlara. Ki ücret konusunun bir sıkıntı olmayacağını söylediğim halde, efektifliğini sorguladı hep. İşlemi Cerrahpaşa'da Prof. Dr. Uğur Korman yaptı bana daha önce. Hatta yaklaşık 1 sene önce yine bu işleme ihtiyaç duyduğumda, Cerrahpaşa'ya gittiğimde, Uğur Hoca'nın hasta olması dolayısıyla bu işlemin artık yapılamadığını söylemişlerdi bana.

Her iki işlemden önce de size verilen talimatlar doğrultusunda bağırsak temizliği yapıp, aç olarak hastaneye geliyorsunuz. Size bir önlük veriyorlar ve üzerinizdeki tüm metallerden arınarak o önlüğü giyiyorsunuz. Kolonoskopi sırasında verdikleri çirkin şalvardan sonra oldukça tarz bir önlük verdiklerini söylemem gerekiyor :) Şöyle bir şey giyeceksiniz;



İşlem, gerektiğinde dik duran, gerektiğinde yatırılan, sağa sola çevrilebilen bir sedyeye dik olarak yaslanmanızla başlıyor. Ayağınızı bastıgınız bir zemini ve yanlarda tutunmanız için kolları olan bir sedye olarak tarif edebilirim bunu. Sedyeye dik olarak yaslandıktan sonra esnek bir hortumu burnunuzdan sokmaya başlıyor. Bu cümleyi nasıl yumuşatırım bilemedim, bu yüzden en gerçek haliyle anlatacağım. Hortumu baya baya burnunuzdan sokuyor, boğazınızı, yemek borunuzu falan geçiyor, mideden ve 12 parmak bagırsagından sonra ince bağırsağın başında duruyor. Yani sanırım bi 60-70 cm kadar ilerletiyor hortumu. Boğazınızdan geçme aşaması ise doktorun tecrübesiyle kolaylaşıyor diyeceğim, ama yine de en zor kısmı o. Yutkunmanız söyleniyor tam ordan geçerken ama söylediğim kadar kolay olmuyor maalesef. Yine de her iki seferinde de zor da olsa sıkıntısız geçirmişti Uğur Hoca. Benzer şekilde, midedeki kanamayı kontrol etmek amacıyla Adana'da gittiğim acil servisteki hemşire, denerken boğazımı paramparça etmişti de yine de becerememişti. Sonrası acı, gözyaşı, hastaneden kaçma falan :/

12 Parmak bağırsağını da geçip ince bağırsağın başına kadar ilerledikten sonra yavaş yavaş baryum denen bir çözeltiyi hortumdan vermeye başlıyorlar. Kireç beyazı bu madde röntgende kontrast yaratıyor ve bağırsağınızın hangi kısmından sorunsuz bir şekilde geçtiğini, hangisinde tıkanıklık yaptığını ortaya koyuyor.

İlacı verdikten sonra hoca kumanda odasına gidiyor ve burda hem üzerinde bulunduğunuz sedyeyi yatak, dikey, sağ , sol hareket ettirerek ilacın hızlı bir şekilde bağırsakta ilerlemesini sağlıyor, hem de görüntülemek istediği kısımlarda ilacı sabit tutuyor. Bir yandan da yine üzerinizde çok hareketli bir röntgen cihazı istenen açılardan görüntüler alıyor.
İşlem bittikten sonra hortum çıkarılıyor ve rahatlıyorsunuz. Ancak dediğim gibi, Uğur Hoca'nın masa başına geçmesiyle birlikte bu işlem artık rafa kaldırılmış durumda.

Çift kontrastlı kolon grafisini ise sanırım uzman bir doktor yaptı. Belki bir Uğur Hoca değildi ama en az onun kadar tatlı bir kadındı. Hem işlem sırasında sohbeti, hem de işe olan inancı ve inadı beni çok mutlu etti. Daha içeri girer girmez 'Sen nasıl crohn hastasısın, crohn hastaları ölü gibi olurlar' diyerek moral verdi bana, kalp kalp.

Bu işlem de yine aynı sedyeye, sırt üstü olarak yatmanız şeklinde başlıyor. Poponuzdan rektal hortumla baryum veriliyor bu sefer. Beni en çok korkutan kısım bu olmuştu ancak düşündüğüm kadar acılı bir şey olmadı. Yine aynı 'ayran çalkalama' işlemiyle birlikte ilacın bağırsaklarınızdan geçmesi izleniyor ve görüntü alınıyor. Biraz tuvaletiniz geliyor gibi oluyor ancak tutmanız gerekiyor.

Benim için en etkileyici kısmı, bir yandan sedyeyle sağa sola, aşağı yukarı çevrilirken, üzerimde hareketli röntgen cihazıyla birlikte bağırsaklarımı 3 boyutlu olarak ekranda görmek oldu. Sağa yatırıldığımda içerden ilacın sağa doğru akması, arada leğen kemiğimi, göğüs kafesimi görmem, içinde tüm bağırsaklarımın sıralı olduğunu incelemem... İnanılmaz bir tecrübeydi.
<3 nbsp="" p="">
Her iki işlemden sonra da tuvaletiniz kireç beyazı çıkıyor. Tam pir piremses kakası yani (burada utanan maymun emojisi hayal edin) :) Korkmayın, 3-4 seferden sonra geçiyor. İlaçla birlikte hava da verdikleri için biraz gazınız ve dolayısıyla ağrınız oluyor ama onlar da 1-2 gün içinde en geç geçiyor. İşlemin CD'si hemen, raporu ise 1 hafta sonra size veriliyor. Siz de alıp kendi doktorunuza götürüyorsunuz, oldu da bitti maşallah oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder